Som nämndes ovan i rubriken affärsidé valdes en „ny“ målgrupp inom klassisk turism – psykiskt nedsatta personer – som huvudsmålgrupp bland alla andra traditionella målgrupper som potentiella kunder. Här förklaras tydligt, vad som är „nya“ målgrupper och varför det finns en marknad. Detaljerad information hittas för alla målgrupper i de nämnda bifogade filerna.

 

Psykiskt nedsatta personer

Utmattningssyndrom (bilaga 1 och 2)

Bland de ogynnsamma konsekvenser som ett övermått av arbetsrelaterad stress kan leda till är den psykiska ohälsan, ett växande problem såväl i Sverige som internationellt. Den dramatiska ökningen av långtidssjukskrivningar som skett i Sverige sedan 1997 beror till stor del på att den psykiska ohälsan ökat. Speciellt tycks detta gälla yrken som innebär mycket kontakt med och ansvar för andra människor (hälso- och sjukvård, skola, omsorg, kyrkans personal, mellanchefer i privat företagsamhet). Kliniska studier av patienter som är långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa talar för att tillståndet mycket ofta är relaterat till arbetet.

 

Demens minnessjukdom (bilaga 3,4 och 5)

Varje år insjuknar uppemot  25 000 personer i en demenssjukdom. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 160 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal. År 2025 beräknas 180 000 personer ha en demenssjukdom, 2050 kan så många som 240 000 vara drabbade – om dagens befolkningsprognoser slår in och inget botemedel utvecklats till dess.

Jamtli friluftsmuseum i Östersund har sedan 2009 jobbat mycket med demens som psykiskt ålderssjukdom, I samarbete med olika museer, har de tagit fram två spännande projekt:

 

MUSEER OCH MINNEN (bilaga 4)

har haft som syfte att genom ett mittnordiskt samarbete mellan anställda på museer och äldreomsorg/demensvård utveckla metoder för att använda museerna och kulturarvet till värdefull minnesstimulering av människor med begynnande demens. Genom denna mittnordiska samverkan har nya okonventionella arbetsformer och metoder utvecklats som bidragit till att höja livskvaliteten för målgruppen.

 

KOMMER DU IHÅG? (bilaga 5)

Verksamheten i namnet av detta projekt har planerats i nära samverkan med Vård- och omsorgsförvaltningen och deras projekt ”Det sociala innehållet för äldre”, syftar till att skapa mötesplatser och öka det sociala innehållet för äldre i kommunen. Projektet har fått statliga stimulansmedel från regeringen. Denna nära kontakt med Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun har varit en förutsättning för projektets planering och genomförande.

 

Mobil-Databeroende (bilaga 6, 7 och 8)
Det allt mer omfattande användandet av mobila elektroniska enheter har gjort att flera grupper i samhället har utvecklat ett så kallat mobilberoende. Men för „sjukdomen“ finns ännu inte någon „diagnos“. Målgruppen kräver mycket grundarbete och marknadsundersökningar.

Självklart så har det även gjorts undersökningar i samhället med tema mobilberoende. Den svenska kvällstidningen Expressen skriver i en artikel om en brittisk undersökning som företaget Teleconomy genomfört. I undersökningen så intervjuades 1400 britter angående deras mobiltelefonvanor. I resultatet framgick det att runt en tredjedel av alla tillfrågade inte skulle kunna tänka sig en dag utan deras mobiltelefon. Experter inom området mobilberoende menar på att folk som har utvecklat ett beroende av mobilen kan känna sig otroligt deprimerade om de inte har regelbunden tillgång av mobil. Professorn Mike Hulme som är ledande inom forskningen kring personers mobilberoende menar att mobilen, en teknik som utvecklats av samhället också påverkar samhället. Han anser att det finns personer i dagens samhälle som helt enkelt inte skulle överleva om de inte hade tillgång till mobiltelefon. Han har också delat in beroendet av mobil i olika stadier.

 

Internet sajten ”www.mobil.se” skriver i en artikel om hur man i Spanien har börjat behandla skolelever för vad som kallas mobilberoende. Mobilberoendet har enligt föräldrarna till de berörda ungdomarna medfört låga studieresultat i skolan. Enligt undersökningen Mobile Web Watch 2013 (www.accenture.com) från september 2014 har 78 procent av svenskarna en smart telefon och vi är ständigt uppkopplade i jakt på den mest aktuella informationen. I takt med detta blir fler och fler så besatta av sina telefoner att man kan tala om ett beroende.

Fysiskt nedsatta personer (bilaga 9)

 

Företag (bilaga 10)

 

Kulturintresserade personer (bilaga 11)

 

Skolor/Utbildningar (bilaga 12)